20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De onbekende Nederlandse F1-coureur

erik xtwisk

Een aantal jaren geleden stuitten we op een foto met daarop een Nederlandse F1-coureur waar we niet eerder van gehoord hadden.

Aanleiding is een foto gemaakt op Thruxton met een bijschrift waarin de naam Klaas Twisk in een Cooper-Climax wordt genoemd. De zoektocht naar meer informatie levert al gauw een overzicht op van allerlei races waarin Twisk tussen 1959 en 1963 heeft gereden. Eerst met de Cooper, later ook met een Lola Mk3 en een Brabham BT2 schrijft Twisk zich onder de naam The Tulip Stable voor races door heel Europa in.

Op zoek naar het verhaal achter Klaas, komen we in contact met zijn oudste dochter Kate die bevestigt dat Klaas in 1999 is overleden. En we spreken met zijn weduwe Charlene die graag herinneringen ophaalt aan de jaren dat ze met haar man langs de Europese circuits trok. Zij vertelt waarom Twisk in 1964 stopte met racen: "Klaas stopte om twee redenen. Ten eerste werd Kate geboren. Bovendien was de sport snel aan het veranderen en was er eigenlijk geen plaats meer voor een privérijder". Om dan te besluiten met "Het was een fantastische, onvergetelijke tijd."

Benieuwd naar het volledige verhaal? Bestel dan hier RTL GP Magazine 2 2013.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store