20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De moeilijke jaren van Williams

formule 1 gp zweden 1974 williams

Een op het oog willekeurige zwart/wit foto staat symbool voor de moeilijke periode die Frank Williams halverwege de jaren zeventig in de Formule 1 beleeft.

Het is juni 1974. Op de vier kilometer lange Anderstorp Raceway staat de Grand Prix van Zweden op het programma. Het is de zevende race van het seizoen dat voor het team van Frank Williams geen succes is. Maar wat wil je ook, de wagens die de voormalige vertegenwoordiger in kruidenierswaren de baan opstuurt, zijn een allegaartje van opgelapte modellen uit 1972 en 1973, wagens die ooit het daglicht zagen als Politoys en Iso Marlboro. Geen van de modellen is gelijk, geld voor nieuwe onderdelen heeft Williams niet. Het is een armetierige vertoning.

Franks vaste rijder is de Italiaan Arturo "Little Art" Merzario die met zijn één meter zeventig de kleinste rijder van het veld is. Omdat Arturo regelmatig in de weg rijdt, vragen zijn concurrenten zich af of hij wel over de cockpitrand heen kan kijken, zo laag zit hij in de auto. De tweede Williams wordt per race verhuurd aan een lokale "pay driver". In Zweden is dat de Deen Tom Belsö.

Omdat Merzario tijdens een sportwagenrace in de week voor de Zweedse GP een vinger heeft gebroken, roept Williams als "back up" Richard Robarts op, een Brit die eerder dat jaar bij Brabham is weggestuurd omdat hij niet alleen onthutsend langzaam was maar ook zijn financiële verplichtingen niet na kwam.

Al tijdens de eerste vrije training merkt Merzario dat hij teveel last heeft van zijn hand en dus wordt zijn auto klaargemaakt voor zijn vervanger. Met Robarts en Belsö (foto bovenaan) weet Williams zich verzekerd van een kansloos duo in een stel hopeloze auto's wat uiteindelijk een 21e (Belsö) en 24e (Robarts) startplaats oplevert. Om de chaos nog wat te vergroten, crasht de Deen –door een gebroken wielophanging- tijdens de "warming up" op zondagmorgen. Williams besluit daarop dat Belsö in de auto van Robarts mag racen en de arme Brit aan de kant moet blijven. Mede dankzij de vele uitvallers stuurt Belsö de Williams als achtste over de finish.

Na de race in Zweden zien we Robarts niet meer terug in de F1 en als Belsö zich enkele weken
later niet voor de Engelse GP kwalificeert, zit ook zijn tijd in de F1 erop. Gelukkig vergaat het Williams beter en wint het team ruim vijf jaar later haar eerste Grand Prix.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store