20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

McLaren op de laatste startrij

formule 1 mclaren watson monaco 1983

Het gebeurt niet zo vaak dat een wereldkampioen in een McLaren op de laatste startrij staat. Maar het kan nog erger.

De start van het Formule 1-seizoen 2015 verloopt moeizaam voor de nieuwe combinatie McLaren-Honda. In Australië moest Jenson Button helemaal achteraan beginnen en in Maleisië ontkwam ook Fernando Alonso niet aan de vernedering. Wat hij in 2001 zelfs met de Minardi zelden meemaakte, herhaalt zich in 2015 met de McLaren: een Grand Prix vanaf de laatste startrij starten.

Toch heeft McLaren nóg zwartere momenten gekend. Neem de Grand Prix van Monaco in 1983. Het team van Ron Dennis zit in een transitiejaar waarin het met de nukkige MP4/1C, de opvolger van de succesvolle MP4/1B, de dagen aftelt. Terwijl met smart de komst van de door Porsche ontwikkelde TAG turbomotor wordt afgewacht, slepen coureurs Niki Lauda en John Watson zich van race naar race. De Michelin-banden waarop de MP4/1C staat, zijn voor de Renaults, Brabhams en Ferrari's met hun krachtige turbomotoren ontwikkeld. De McLarens met hun zwakke Cosworth-motor krijgen de banden met geen mogelijkheid op de temperatuur die nodig is voor een snel kwalificatierondje. Een plekje in de middenmoot is al een puike prestatie.

Natuurlijk, Watson en Lauda scoren in april een fraaie één-twee overwinning in de straten van Long Beach. Maar dat gebeurt wel vanaf startplaatsen 22 en 23 en daarbij worden ze geholpen door een superieure raceband en door de vele uitvallers.

Maar in Monaco is alles anders. Daar mogen slechts 20 auto's aan de race meedoen en de door Michelin ontwikkelde nieuwe, zachtere band is nog onderweg vanuit Clermont-Ferrand als de eerste kwalificatie op donderdag –Hemelvaartsdag- wordt gehouden. Lauda (foto onderaan) en Watson (foto boven) komen net als in Long Beach niet verder dan de 22e en 23e plek. Tijdens de tweede kwalificatie op zaterdag hoeven de nieuwe banden niet uitgepakt te worden: het regent. Lauda zet achter Rosberg, Arnoux en Cheever de vierde tijd neer maar blijft ver verwijderd van een tijd onder de 1.29.5 die nodig is om zich voor de race te plaatsen. Die zaterdagmiddag kan McLaren de spullen inpakken en naar huis. Niki Lauda weet het zoals altijd goed samen te vatten: "Donderdag shit. Vrijdag mooi weer maar geen training. Zaterdag regen. Tot ziens."

Een jaar later wint Niki de wereldtitel met de McLaren-TAG Porsche. Laat het een troost voor Fernando en Jenson zijn.

formule 1 mclaren lauda monaco 1983

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store