yamahaxse820x350liggend

Naar jezelf luisteren

Publicatie1

Mark Koense stoort zich aan de kritiek op Max Verstappen. Over spreeuwen, vooroordelen en waarom Max naar zichzelf moet blijven luisteren. En naar Jos.

Publieke opinie. Het is als een zwerm spreeuwen die steeds weer, bruusk en massaal, van richting verandert - in dit tijdperk van social media meer dan ooit.
Max Verstappen is vanaf zijn eerste autoraces veelbesproken geweest. Max is als voetbal; iedereen lijkt een mening over hem te hebben. Of beter gezegd: meerdere meningen.
Wie het ene moment nog hard riep dat hij veel te jong in een Formule 3 was gestapt, bejubelde even later zijn magistrale inhaalacties tijdens dat eerste seizoen.
Toch predikten kort daarop hele volksstammen met opgeheven vinger dat hij te snel de Formule 1 inging, waarna ze allemaal al snel wéér hun wijze woorden in moesten slikken.
En zelfs toen Max de F1-wereld allang verbaasd had doen staan, stond het grote publiek altijd maar weer paraat om hem “zie je wel!” roepend af te branden. Neem Monaco 2015. En 2016.
Niet alleen het grote publiek leek met twee maten te meten als het om het fenomeen Verstappen ging, ook talloze media, diverse F1-teambazen, wedstrijdleiders en collega-coureurs. Neem Niki Lauda.
Max heeft zich er, terecht, al die jaren niets van aangetrokken, in ieder geval niet merkbaar.
Voor Jos, zijn vader, moet die alsmaar smeulende kritiek wellicht soms lastig te accepteren zijn. Het is wel zijn kind waarover het gaat, en Jos weet als geen ander hoe het in deze keiharde sport werkt. En hoeveel last je kunt hebben van vooroordelen en publieke opinie.
In de winter van 1999, bijvoorbeeld, leek ineens half Nederland zich te scharen achter Tom Coronel die zich met een aandelenplan de Formule 1 in wilde kopen. Jos, toen al zes jaar F1-coureur, werd in die hype gemakshalve alvast afgeschreven, maar claimde vervolgens gewoon mooi de Arrows waar Coronel vergeefs op had geaasd - en deed daar waar mogelijk briljante dingen mee. Zijn race in Montréal dat jaar is legendarisch.
Natuurlijk, Max had de Grand Prix van China kunnen winnen. Zoals ik na die race al schreef: hij viel in Shanghai in zijn eigen zwaard, sneed zich aan zijn fameuze vechtlust. Maar die vechtlust, zijn aanvalsdrang, zit in zijn DNA. Het is wie hij is, wat hem tot hier gebracht heeft en nog tot grotere hoogte zal laten stijgen.
Max heeft ervan geleerd, zoals bleek uit zijn reactie na de finish. Sebastian Vettel kan dat beamen. En deed dat ook.
Anderen toonden minder klasse. Vele reacties op social media waren op z’n zachts gezegd verbazingwekkend, en spreeuwen als Lauda wisten het allemaal weer beter.
Ik hoop dat Max zich er niets van aan blijft trekken en alleen naar zichzelf blijft luisteren. En naar Jos.
Die staat straks in Baku gelukkig weer in de pitbox van Red Bull. Dat lijkt me ook, met alle respect, beter dan Armin van Buuren.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store