20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De vergeten Formule 1 Hongaar

formule 1 kesjar zakspeed1

In 1987 rijdt Formule 3-rijder Csaba Kesjár als eerste Hongaar een paar rondjes in een moderne Formule 1-auto.

De 25-jarige Kesjár is op dat moment bezig aan zijn eerste jaar in het sterke Duitse F3-kampioenschap. In de jaren ervoor is hij Hongaars kampioen geworden in de Formula Easter, de hoogste vorm van autosport die in Oost-Europa wordt bedreven.

Met de komst in 1986 van de Grand Prix van Hongarije, de eerste F1-race "achter het IJzeren Gordijn", lijkt de droom van Kesjár om F1-coureur te worden een stuk dichterbij te komen. Het politieke klimaat is in die periode aan het veranderen en een carrière in het kapitalistische West-Europa is geen onbereikbaar doel meer.

Kesjár slaat geen gek figuur in de F3. Hij rijdt voor het topteam van Horst Schübel en weet regelmatig punten te scoren. Hij leert veel van teamgenoot Bernd Schneider die dat jaar de titel verovert. En dan krijgt Csaba van Erich Zakowski de uitnodiging om voorafgaand aan de Hongaarse Grand Prix wat rondjes in een Zakspeed F1-turbowagen te rijden. Voor eigen publiek! Kesjár neemt het cadautje -dat mede door Bernie Ecclestone is geregeld- graag aan.

Dat de showrun uiteindelijk wordt verschoven naar een tijdstip na afloop van de Grand Prix en dat Kesjár niet verder mag schakelen dan de derde versnelling maakt hem allemaal niet uit. Ternauwernood ontsnapt hij aan een blamage, de remmen van de Zakspeed komen bij de lage snelheid niet op temperatuur en bijna glijdt de Hongaar van de baan.

De F1 zal Csaba nooit halen. Op vrijdag 24 juni 1988 -tijdens zijn tweede F3-seizoen- verongelukt hij dodelijk tijdens de kwalificatie voor de races op de Norisring. Bij het aanremmen van de scherpe Dutzendteichkehre raast de Hongaar in zijn Dallara-VW op volle snelheid rechtuit, knalt door de vangrails en komt bij de ingang van het erachter gelegen park tot stilstand. Kesjár is op slag dood. Remsporen zijn er niet en er wordt direct gedacht aan een remdefect. Maar al snel zijn er speculaties. Csaba zou achter het stuur een epileptische aanval hebben gehad of zelfs moedwillig de dood tegemoet gereden zijn. Ooggetuigen verklaren later dat zij Kesjár vlak voor de crash levenloos in de auto hebben zien zitten. Het lijkt daarom aannemelijk dat Csaba inderdaad achter het stuur onwel is geworden.

En zo blijft er voor altijd een mysterieus randje hangen aan de coureur die als eerste Hongaar in een F1-auto mocht rijden. 

formule 1 kesjar zakspeed2

formule 1 kesjar zakspeed3

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store