20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Wie was de oudste?

formule 1 etancelin 1948

Max Verstappen schreef geschiedenis als de jongste coureur ooit die punten scoorde in de Formule 1. En dat werpt meteen de vraag op wie de oudste puntenscorer was.

Al ver voor de Tweede Wereldoorlog worden er in Europa Grand Prix-races verreden. Het wereldkampioenschap Formule 1 voor coureurs dateert echter pas van 1950. De eerste wedstrijd in een serie van zeven F1-races -dan nog inclusief de Indianapolis 500- wordt in mei op het circuit van Silverstone gehouden. Aan de start staan 21 coureurs, voornamelijk Britten. Maar er zijn ook Italianen en enkele Fransen waaronder de dan al 53-jarige Philippe Étançelin, een markante Fransman met een pet achterstevoren op zijn hoofd en daar overheen zijn brilletje, de "goggles".

Étançelin is een welgestelde boer en handelaar in wol. Racen is zijn grote passie en dat doet hij al sinds 1926. Steevast bijgestaan door zijn vrouw Suzanne behaalt hij in 1927 zijn eerste grote succes: hij wint de Grand Prix de la Marne in Reims. In de vooroorlogse jaren wint Étançelin veel kleinere wedstrijden maar als privé-rijder kan hij in de grote Europese wedstrijden niet op tegen de fabrieksteams van Mercedes en Auto Union.

Na de oorlog duurt het even voordat hij een geschikte auto kan kopen maar vanaf 1948 racet Philippe weer volop mee in een Talbot Lago. En daarmee verschijnt hij op 13 mei 1950 op Silverstone. Met een achtste plek is "PhiPhi", zoals hij wordt genoemd, tevreden. De Alfa Romeos en Maseratis zijn dat jaar onklopbaar maar Philippe verrast in Monaco met een vierde startplaats. Een olielekkage is er debet aan dat hij de race niet finisht.

Uiteindelijk lukt het de Fransman in de laatste twee races van het jaar WK-punten te scoren, in Frankrijk (samen met landgenoot Chaboud) en Italië. Ook in 1951 en 1952 verschijnt Étançelin nog aan de start bij Grands Prix maar scoren doet hij niet meer. In 1953 neemt hij als 56-jarige afscheid van de wedstrijdsport.

Zijn laatste twee WK-punten scoort hij op 3 september 1950 in Monza op de respectabele leeftijd van 53 jaar, 8 maanden en 6 dagen. Een record dat bijna 65 jaar later nog steeds in de F1-boeken staat en vrijwel zeker nooit meer zal worden verbroken.

Net als dat record van Max...

formule 1 etancelin talbot

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store