20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Ayrtons eerste Grand Prix-zege

Senna 1985 1

Op 21 april 1985 won Ayrton Senna voor de eerste keer een Grand Prix. Ruim dertig jaar na die gedenkwaardige dag blikken we terug.

Veel mensen vonden Donington 1993 zijn beste race ooit. Maar Senna zelf wuifde die wedstrijd altijd weg: "Op Donington had ik tractie controle! Estoril 1985, dát was pas een regenrace..."

In 1984, zijn eerste jaar in de Formule 1, wint Ayrton Senna da Silva met een op papier kansloze Toleman-Hart bijna de Grand Prix van Monte Carlo, waarop Team Lotus de Braziliaan uit zijn contract draait en vastlegt voor 1985. Het ooit zo succesvolle Lotus heeft dan al jaren geen race meer gewonnen, en Senna moet het tij keren. Ayrton stelt niet teleur.

Senna 1985 3

De tweede Grand Prix van dat jaar, op 21 april verreden op Estoril in Portugal, wint hij met grote overmacht, zoals Gérard Ducarouge, de ontwerper van Ayrtons Lotus-Renault, zich de rest van zijn leven met veel plezier herinnerde: "Portugal was ongelooflijk. Ik had al een goed gevoel over Ayrton toen ik hem met de Toleman zag in Monte Carlo. Toen liep hij al met iets van drie seconden per ronde in op de McLaren van Prost - niet normaal! Wat hij vervolgens met onze auto deed op Estoril was een meesterwerk. We waren allemaal zo verschrikkelijk blij; toen hij terugkwam in de pits sprong hij in mijn armen. Het was een bijzondere dag. Het leek wel alsof hij op een droge baan reed en de rest in de regen, zo groot was het verschil.

Senna 1985 2

"Ik weet nog dat Prost gewoon van de baan spoelde, terwijl Ayrton iedereen bleef inhalen, binnendoor en buitenom. Uiteindelijk heb ik een pitbord uitgehangen met de boodschap EASY, want hij lag zó ver voor dat hij het rustig aan kon doen. Achteraf was hij daar nog boos over: 'Doe dat nooit meer! Ik kan het onder geen beding rustig aan doen, want dan kan ik me niet concentreren!'

"Als je de video van die race terugkijkt [zie hierboven de complete uitzending van de BBC], weet je werkelijk niet wat je ziet. Het lijkt wel alsof hij op een volkomen ander circuit rijdt dan de rest. De achterkant van zijn auto breekt nergens uit, je ziet bijna geen onderstuur of overstuur. Hoe krijgt iemand zoiets voor elkaar? Ik heb werkelijk geen idee..."

7inartikelGassanWatches

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store