20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De enige punten

formule 1 brundle zakspeed 1987 monzaIn mei 1987 scoort Martin Brundle de eerste twee WK-punten voor Zakspeed. Het zullen de enige punten zijn die het Duitse team in de Formule 1 scoort.

Gemakkelijk heeft Erich Zakowski het zichzelf niet gemaakt. De in Oost-Pruisen geboren Duitser is met zijn kleine team Zakspeed in 1984 begonnen aan een Formule 1-avontuur. Jarenlang heeft hij succesvol toerwagens voor Ford Duitsland geprepareerd waaronder de imposante Ford Capri turbo waarmee Zakspeed in 1981 voor de laatste keer de Deutsche Rennsport Meisterschaft wint. Voor de Formule 1 bouwt Zakowski niet alleen een eigen chassis maar ook een 1,5 liter 4 cilinder turbomotor. Een enorme klus die later af is dan gepland en ertoe leidt dat het debuut doorschuift naar 1985.

Met de financiële steun van sigarettenfabrikant West beleeft het team een solide eerste jaar. Ookal valt de Zakspeed 841 in de meeste races uit, de auto heeft voldoende snelheid. Van progressie is in het tweede jaar echter geen sprake. Ondanks dat het team er te weinig personeel voor heeft, zet het in 1986 twee auto's in waaronder eentje voor "onze" Huub Rothengatter. Terwijl de betrouwbaarheid van de auto's dat jaar wat toeneemt, verliest Zakspeed qua snelheid de aansluiting met het middenveld.

Voor 1987 komt het team met een lichtere auto, de door Chris Murphy getekende 871 (foto boven en onder). Het eerste exemplaar is vlak voor de eerste race in Europa klaar, wordt kort op de Nürburgring getest en gaat daarna in de vrachtwagen naar Italië. Kopman Martin Brundle heeft dan ook geen hoge verwachtingen als de Grand Prix van San Marino op het cricuit van Imola van start gaat. Als hij na 15 ronden ook nog eens remproblemen krijgt, ziet hij het somber in. Omdat de ene na de andere auto om hem heen uitvalt, ploetert Martin verder en sluipt bijna ongemerkt de top tien binnen. Uiteindelijk wordt de Brit door racewinnaar Nigel Mansell op twee ronden achterstand gereden maar tot zijn grote verbazing komt hij als vijfde over de eindstreep omdat in de slotfase Riccardo Patrese en Derek Warwick zonder brandstof stil vallen. De twee WK punten zijn een mooie beloning en volgens Zakowski het begin van iets moois.
Maar de teambaas heeft het mis, het mooie resultaat in Imola krijgt geen vervolg en de auto's glijden steeds verder af naar de achterhoede. In de jaren die volgen hebben de Zakspeed-coureurs moeite om zich voor een race te kwalificeren en komen ze vaker niet dan wel aan de start. Eind 1989 houdt hoofdsponsor West het voor gezien en stopt Zakowski met het F1-team.

In vijf seizoenen komt Zakspeed bij 74 races opdagen. In 54 races gaan de bolides van start en 25 keer komt een Zakspeed in de uitslag. De twee WK-punten van Imola 1987 blijven het enige, eenzame hoogtepunt.

formule 1 brundle zakspeed 1987

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store