20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Het laatste WK-punt van Jos

f1 2001 verstappen coulthard

Komend weekend gaat Max Verstappen op de Red Bull Ring op jacht naar WK-punten. Veertien jaar geleden reed zijn vader op dezelfde baan een opvallende race.

Dat Jos Verstappen met zijn Arrows een kanshebber voor WK-punten is, gelooft niemand na de kwalificatie op zaterdagmiddag. De Limburger heeft de 16e tijd genoteerd en staat met zijn teamgenoot Bernoldi op een kansloze achtste startrij. Daarom kiezen Verstappen en zijn engineer Greg Wheeler voor een afwijkende racestrategie. Terwijl de rest van het veld voor een reguliere "één stopper" gaat, wil Jos met een lichte auto vertrekken en twee keer voor brandstof stoppen. Een gok waarbij veel zal afhangen van een goeie start. Dat lukt, en hoe! Als de lichten op zondagmiddag uit gaan, schiet de oranje Arrows als een katapult door het veld: "Het is een kwestie van gevoel, 99 van de 100 keer gaat het goed". Verstappen komt na de eerste ronde als zevende door!

Geholpen door het trage begintempo van koploper Montoya en een korte safetycar-fase slaagt Verstappen er al gauw in op te klimmen naar de vijfde plek: "Natuurlijk had ik een lichtere auto maar het kan nooit kwaad dat je iemand als David Coulthard (de latere winnaar) uit kan remmen". 

Het uitvallen van Ralf Schumacher levert P4 op en als Michael Schumacher en Montoya elkaar bijna van de baan af rijden, ligt Jos ineens tweede achter Barrichello. Een sensatie. Die plek houdt de Nederlander vast tot zijn eerste pitstop in ronde 24. Na de tweede stop ligt Verstappen fraai zesde. Die plek staat hij niet meer af.

Verstappen na afloop: "We hebben alles te danken aan die eerste paar ronden. Daarin heb ik de basis gelegd voor dit WK-punt.

f1 2001 gp oostenrijk

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store