20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Formule 1: old skool testen en experimenteren!

Formule 1 testing 5

Het F1-testseizoen blijft altijd spannend, maar zoals vroeger wordt er helaas niet meer geëxperimenteerd. Geniet van tien typerende foto's uit vervlogen tijden.

Bovenaan: menselijke telemetrie - een dappere medewerker van Dan Gurney's AAR-team bestudeert de achterwielophanging van Dans Eagle tijdens een testrit op Goodwood, 1967. Hieronder: Alan Jones eind 1981 op Donington Park in de experimentele Williams FW07D met vier achterwielen. De auto werd nooit ingezet en tegen de tijd dat de FW08 zeswieler raceklaar was, had de FIA het concept reeds verboden.

Formule 1 testing 1

Monza 1973 - Arturo Merzario in de extreem korte Ferrari 312 Spazzaneve (sneeuwschuiver) die geïnspireerd was door het succes van de korte Tyrrells maar nooit aan de start verscheen,

Formule 1 testing 2

March bouwde eind 1976 al een zeswieler als de Williams FW07D, maar dit gevaarte leek vooral een PR-stunt te zijn, hoewel er diverse keren mee getest is. In eerdere uitgaven van RTL GP Magazine vind je overigens de complete verhalen achter zowel de Spazzaneve als deze March.

Formule 1 testing 7

De naakte waarheid: Gilles Villeneuve op Fiorano in 1981 tijdens een functietest met een voor de gelegenheid totaal uitgekleedde Ferrari 312 T5. 

Formule 1 testing 3

Jamara 1979: Mario Andretti in de Lotus 80 in diens oorspronkelijke, extreemste uitvoering, dus zonder voorspoilers en achtervleugel.

Formule 1 testing 8

Ferrari presenteerde begin 1976 de 312 T2 inclusief deze opmerkelijke voorspatborden die echter nooit in een race zijn ingezet.

Formule 1 testing 6

Chris Amons eigen, jammerlijk mislukte F1-auto viel begin 1974 op door een paar interessante features, zoals een tussen de motor en de cockpit geplaatste brandstoftank en - aanvankelijk - een voorspoiler óp de neus, een idee dat 7 jaar later door Tony Southgate werd gekopieerd voor de Theodore TY01.

Formule 1 testing 9

March monteerde in de loop van 1975 deze enorme 'dienbladen' achter de achterwielen van de 751. Het werd geen succes...

Formule 1 testing 10

James Hunt probeerde in 1978 tijdens de training op Jarama een extra, Amon-achtige vleugel uit op de McLaren M28. De spoiler deed weinig meer dan het uitzicht belemmeren.

Formule 1 testing 4 

KroymansTopEJaguar

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store