20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Politie in de pits

Formule 1 schandaal 1976 2

In de Formule 1 is altijd al eens eerder gebeurd. Advocaten in de paddock, politie in de pits? Het is niets nieuws. Neem dit schandaal op de Nürburging.

In het voorjaar van 1976 kocht de Zwitserse coureur Loris Kessel zich in bij het RAM Racing-team van John MacDonald die dat jaar met zijn kompaan Mick Ralph een paar oude, van Bernie Ecclestone gekochte Brabhams inzette.

Formule 1 schandaal 1976 3

Kessel (boven) wist de hopeloze RAM-Brabham vaak niet te kwalificeren, kreeg ruzie met het team en liet in de pits van de Nürburgring beslag leggen op MacDonalds auto's (bovenste foto), omdat John voor de Grand Prix van Duitsland Kessels Brabham aan de lokale held Rolf Stommelen verhuurde.

Formule 1 schandaal 1976 4

Stommelen had dus ineens geen auto meer, maar reed uiteindelijk wel. Want wie anders dan Bernie Ecclestone loste de zaak snel op door de Duitser in zijn reserveauto te zetten, daar twee keer het startnummer 7 van zijn vaste rijder Carlos Reutemann op te plakken en Stommelen de baan op te sturen. Rolf werd met die derde fabrieks-Brabham (boven) prompt zesde en scoorde dus zelfs een WK-punt! Geen mens die toen loog over zogenaamde "gevaren" of hoe lang het wel niet duurt om een stoeltje te maken...

Overigens kreeg dit verhaal een jaar later nog een Nederlands staartje, want MacDonald werd op de vooravond van de Grand Prix op Zandvoort gearresteerd in opdracht van de Zwitserse justitie waar Kessel de RAM-baas inmiddels had aangegeven op beschuldiging van fraude.

earlyspringbuttonArticle1270x250

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store