20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Verkeerde keuzes

Formule 1 South McLaren 2

Hij was "hot" en de topteams wilden hem graag hebben. Maar Stephen South maakte de verkeerde keuzes.

Terwijl Jan Lammers in november 1979 op Paul Ricard meedoet aan de "shoot out" voor het tweede zitje bij Lotus, stuurt het team ook een experimentele Lotus 79 de baan op. Achter het stuur zit Stephen South, misschien wel het grootste Britse talent van dat moment. South heeft een goed F2 seizoen achter de rug en hij hoopt ook stiekem op een racestoeltje bij Lotus. Tevergeefs want dat gaat naar Elio de Angelis.

Lotus biedt South daarop een testcontract aan maar omdat McLaren hem ook beloftes doet, wijst hij het aanbod af. Geen handige zet blijkt later als Nigel Mansell testrijder wordt die een jaar later doorstroomt binnen Lotus.
Ondertussen heeft Stephen (rechts op de foto hieronder) een contract getekend met het nieuwe, veelbelovende Toleman F2 team dat op dat moment ook al serieuze F1 plannen heeft.

f2 south toleman 1980

Maar dan begaat hij een tweede –onvergeeflijke- fout. Hij meldt zich af voor een test om heimelijk op Paul Ricard een McLaren F1 te testen. Maar in de F1 blijft niets geheim en dus wordt South door Toleman ontslagen. Hij komt daarna nog maar één keer voor McLaren in actie, op Long Beach als invaller voor de geblesseerde Alain Prost (foto bovenaan en hieronder).

Formule 1 South McLaren 1

Stephen wijkt dan uit naar de CanAm-serie in Amerika (foto onderaan), een noodgreep die helemaal verkeerd uitpakt als hij in augustus op Trois Rivieres zwaar crasht en een onderbeen verliest. In een half jaar tijd is Stephen van rijzende F1 ster verandert in een invalide.

In RTL GP Magazine nummer 5 2009 verscheen een uitgebreid artikel over Stephen South.
Niet gelezen? Je kunt het nummer hier nabestellen.

canam south 1980

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store