20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Een unieke dag op Zolder

f2 huub rothengatter zolder 1980 zw

Het is alweer 35 jaar terug in de tijd. De dag dat Huub Rothengatter geschiedenis schreef op het circuit van Zolder.

Vrijwel altijd relativeert hij zijn prestaties als coureur en benadrukt met klem dat hij niet genoeg talent had om de absolute top te halen: "Ik moest het hebben van doorzettingsvermogen, koppigheid en zakelijk instinct." Maar daarmee doet hij zichzelf tekort want op 22 juni 1980 schreef Huub de 17e Grote Prijs van Limburg op zijn naam.

Nooit eerder, en nooit daarna, won een Nederlander een race die meetelt voor het Europees Kampioenschap Formule 2. En wie de uitslag van die race 35 jaar na dato nog eens goed bekijkt, moet onder de indruk zijn. Nigel Mansell, Teo Fabi, Derek Warwick, Manfred Winkelhock, Andrea de Cesaris en Johnny Cecotto, zomaar een greep uit de 27 namen die dat weekend op het circuit van Zolder in actie komen. En de grote variatie aan verschillende merken onderstreept hoe prachtig het F2-veld dat jaar is: March, Ralt, Minardi, Maurer, Tiga, Merzario, AGS, Chevron en Toleman.

Tot de race in België verloopt het seizoen voor Huub niet geweldig. Ja, hij sprokkelt de nodige EK-punten bij elkaar tijdens de eerste zes races maar de door Alan Docking gerunde Toleman-Hart TG280 kan het tempo van de fabriekswagens niet bijhouden. Op de Omloop van Terlaemen-Zolder is Huub echter niet te kloppen. March-rijder Fabi verslaat hem nog wel in de strijd om pole position maar direct na de start van de race neemt de lange Nederlander resoluut de kop. En die houdt hij 65 ronden lang probleemloos vast.

Als Rothengatter na één uur en dertien minuten over de finish komt, heeft hij een voorsprong opgebouwd van maar liefst 19 seconden op Brian Henton, de latere Europees kampioen. "Ik dacht achteraf alleen maar, gôh, wat ging dat makkelijk", herinnert Huub zich. "Zolder lag me wel, vooral over de heuvel en in de twee bochten daarna won ik veel."
Een understatement, want Rothengatter levert die dag een ongeëvenaarde prestatie. En die laat zich niet relativeren.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store