20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Kennismaking met Ken Tyrrell

lees tyrrell hockenheim 1979

Als Engelsman Geoff Lees in 1979 na de CanAm-race op Road America thuis komt, krijgt hij een opmerkelijk telefoontje van zijn manager Peter Gethin.

"Pak je spullen niet uit en kom direct naar Hockenheim", is de boodschap. Lees is wel wat flauwe grappen gewend en hangt weer op. Maar na een paar minuten hangt Gethin opnieuw aan de lijn: "Het is geen grap, Jarier is ziek en jij vervangt hem morgen". Pas dan dringt het bij Geoff door dat het serieus is en hij reist door naar Duitsland.

Als hij 's avonds in het hotel arriveert, vindt hij een briefje op de deur van zijn kamer, Ken Tyrrell verwacht hem de volgende morgen om zes uur aan het ontbijt. Met knikkende knieën ("hij was een held voor mij") stapt Geoff de volgende ochtend op Tyrrell af. Die stelt hem al snel op zijn gemak. Een paar uur later zit de Engelse coureur al in de Tyrrell-Ford 009 van Jarier die in Parijs herstelt van een milde vorm van Hepatitis.
De monteurs willen een nieuw stoeltje voor Lees maken maar dat blijkt niet nodig, Geoff zit prima in de 009. Vlak voordat hij de baan oprijdt, laat Tyrrell hem nog even weten "het niet erg te zullen vinden als je je zich niet voor de race kwalificeert". Maar Geoff kan serieus sturen en staat na de laatste kwalificatie op de 16e plek op slechts 0,9 seconden van teamgenoot Pironi. De Fransman rijdt op zaterdag ook nog even in de wagen van Lees maar vindt die minder goed. Op zondag verloopt het Grand Prix-debuut van Lees (foto bovenaan) prima, hij rijdt strakke rondetijden en finisht als zevende, nét buiten de punten.

Ken Tyrrell is erg tevreden en vraagt of Geoff twee weken later ook in Oostenrijk wil rijden. De trotse Brit nodigt daarop zijn ouders uit om naar Zeltweg te komen. Op de donderdag voor de race krijgt hij echter een ontluisterend telefoontje: "Sorry, we hebben je deze week niet nodig". Geoff gaat er vanuit dat Jarier weer is hersteld maar als hij zaterdagavond naar BBC Grandstand kijkt en de trainingsuitslag ziet, wacht hem een onaangename verrassing. Op de elfde plaats staat de Tyrrell met startnummer 4 bestuurd door de jonge Ier Derek Daly.

Terugblikkend kan Lees er nog steeds gek van worden: "Shit, wat was ík kwaad". Maar hij kan het inmiddels ook relativeren want "zulke dingen gebeuren nu eenmaal in de autosport".
Lees rijdt nog viermaal een Grand Prix: in 1980 met Shadow (foto onderaan) en Ensign, in 1982 met Theodore en Lotus.
In 1981 wordt Geoff Europees kampioen Formule 2 waarna hij nog een lange, succesvolle carrière in Japan beleeft. In de Formule 1 blijft de teller steken op slechts vijf races. Maar wel in vijf verschillende wagens en daarmee heeft de onderschatte Geoff Lees toch een uniek F1-record in handen.

lees shadow kyalami 1980

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store