20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Een unieke bolide

erik mbm

In 1990 bestaat het F1 startveld uit zo'n 35 auto's. Twee daarvan zijn eigendom van een eigenzinnige Zwitser, Peter Monteverdi.

Monteverdi heeft aan het begin van dat seizoen het noodlijdende Onyx F1 team overgenomen dat in financiële problemen is geraakt door hun niet betalende, malafide hoofdsponsor Jean-Pierre van Rossum. Maar hoe hard Monteverdi ook probeert de boel draaiende te houden, het blijkt een onmogelijke opgave en het team maakt het seizoen niet eens af.

Het is Monteverdi's tweede teleurstelling in de F1. Bijna dertig jaar eerder heeft de Zwitser een eigen F1 auto gebouwd, de MBM. Gebaseerd op een eerder door hem in elkaar gezette formule Junior en voorzien van een motor uit een Porsche RSK sportwagen verschijnt hij er in juli 1961 mee aan de start van de Grosser Preis der Solitude. Slechts twee rondjes houdt de auto het vol.

Twee weken later op Hockenheim crasht Monteverdi zwaar met de MBM wat gelijk het einde betekent van zijn eerste F1 avontuur. Zowel de auto uit 1990 als een replica van de MBM zijn nog altijd in het Monteverdi Automuseum in het Zwitserse Binningen te bewonderen (foto onder).

Het complete verhaal over de unieke MBM F1 verscheen in RTL GP Magazine 6 2011. Je kunt dit nummer HIER nabestellen.

erik monteverdi onyx

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store