20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Onvergetelijk: Arie Luyendijk wint de Indy 500

Arie Luyendijk 1990 3

In 1990 geleden won hij voor de eerste keer de Indy 500. Geniet van fragmenten uit een interview met Arie Luyendijk in een uitverkocht RTL GP Magazine.

"De eerste race in Phoenix ging niet goed. Ook op Long Beach liep het niet. Maar op Indianapolis reed ik de baan op en ik voelde meteen: deze auto ligt super.

"We gebruikten hardere veren dan de rest. We hadden twee sets schokbrekers, van Galmer en van Koni. Op één set deinde de auto op het rechte stuk, maar de set waar de auto het beste mee lag - ik weet niet meer welke - lekte een beetje. Ik zei tegen mijn engineer John: 'We nemen het risico, zet die andere set er maar op'. Ze lekten heel lichtjes, traanden alleen maar, en ik kwalificeerde me als derde. En met volle tanks was ik niet te kloppen. Dat geeft je veel zelfvertrouwen, je wordt dan zeg maar drie keer zo lang.

Arie Luyendijk 1990

"Ik had echt het gevoel dat ik kon winnen. Na de start had ik last van onderstuur, maar tijdens elke pitstop maakten we de auto beter. Ook de baan werd sneller, omdat er meer rubber op kwam te liggen. Op een gegeven moment lag mijn auto zo goed dat ik harder reed dan tijdens de kwalificatie. Toen kreeg ik vleugels.

Arie Luyendijk 1990 2

"Tien ronden voor het einde lag ik ver op kop. Ik dacht aan mijn vader en mijn moeder, die thuis met mijn schoonouders voor de TV zaten. Ik had graag even om een hoekje gekeken! Mijn vader had er alles voor over gehad. Hij gaf nergens anders om. Als hij het bankstel moest verkopen om een set banden te betalen, moest mijn moeder maar op de grond gaan zitten. En vlak voor de finish schoot ook de gedachte door mijn hoofd: 'S*** man, ik ga hier een miljoen dollar winnen'. Terwijl de historie bewees dat vrijwel niemand die tien ronden voor de finish eerste lag ook de race had gewonnen. Maar ik voelde me onverslaanbaar."

Bekijk hier de video van de slotfasen van een legendarische race.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store