20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Painted by SID...

Senna Sid

Het zijn maar een paar woorden, in kleine letters. Maar toch maakten ze een onuitwisbare indruk. 

Zo'n drieënhalf jaar geleden overleed de 74-jarige Sid Mosca. Een naam die op zich niet zoveel zegt. Meer tot de verbeelding spreekt zijn handtekening: 'Painted by SID - Brasil'. De Braziliaan is namelijk een specialist met de air brush en verheft het spuiten van racehelmen tot kunst.

Emmo Sid

Eén van de eersten die een door Sid bedachte helm draagt, is zijn landgenoot Ingo Hoffmann. Diens teamgenoot Emerson Fittipaldi (foto boven) is er lyrisch over en neemt direct contact op met Mosca. Hij past het design van Emersons helm aan waarna de enthousiaste Fittipaldi voorstelt om op de helm reclame voor Sid te maken. De tekst 'Painted by SID' is geboren en vanaf dat moment groeit de belangstelling voor zijn werk explosief.

Zijn feitelijke beroep is trouwens autospuiter en als zodanig wordt hij ook ingehuurd door Emerson en diens broer Wilson Fittipaldi. De liveries van hun Copersucar F1-bolides (foto onder) worden door Mosca bedacht en gespoten.

Copersucar Sid

Uit diezelfde periode stamt een bijzonder verhaal. Tijdens de vrije training op Interlagos in 1977 heeft Mario Andretti's Lotus 78 brandschade opgelopen. Omdat twee weken eerder in Buenos Aires ook al bodywork is beschadigd, heeft het team een groot probleem. Ex-Lotus coureur Fittipaldi weet raad en stuurt teambaas Colin Chapman naar Sid. Die lapt in de nacht van zaterdag op zondag het bodywork weer op, waarbij hij de goudkleurige letters John Player Special voor een groot deel met de hand op de auto schildert. De opgeluchte Chapman betaalt de kosten en stuurt later als dank nog wat teamkleding en een certificaat naar Mosca's werkplaats.

Vanaf de jaren tachtig levert Mosca helmen aan vrijwel alle Braziliaanse coureurs. Vooral de helmen van Nelson Piquet, Mauricio Gugelmin en Ayrton Senna worden echte klassiekers. Later doet hij ook spuitwerk voor Europese coureurs zoals Eddie Cheever, Thierry Boutsen en Stefan Johansson. Eén van Mosca's favoriete ontwerpen is die van Keke Rosberg. De Fin rijdt in het begin van zijn carrière meestal met een wit exemplaar en vraagt Sid om een nieuw design gebaseerd op de kleuren van de Finse vlag (foto onder). Hij houdt het design strak en simpel, precies zoals Keke het wil. De Fin wijzigt het ontwerp daarna nooit meer.

Keke Sid

De laatste jaren wordt Sid veel gevraagd voor speciale helmen. Ondanks zijn minder wordende gezondheid - Sid lijdt aan kanker - blijft de artiest actief en ontwerpt nog de nodige specials voor bijvoorbeeld Rubens Barrichello.

erik SidMosca

Zelfs na zijn dood leeft de "Painted by SID" faam verder en leveren door hem gespoten replica's van de helm van Ayrton Senna inmiddels duizenden euro's op.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store