20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De Yellow Submarine

 indy500 rutherford 1980 presentationOver de schoonheid van een raceauto kan oneindig gediscussieerd worden. Maar over de Chaparral 2K zijn de meeste liefhebbers het wel eens.

Mei is traditioneel de maand waarin één van de grootste races op aarde wordt verreden: de Indy 500. Op de ruim vier kilometer lange ovalbaan in Indianapolis wordt al meer dan een eeuw autosportgeschiedenis geschreven. Het is een historische plek waar legendes ontstaan, reputaties sneuvelen en mensenlevens zijn opgeofferd.

Eind jaren zeventig broedt constructeur Jim Hall, geestelijk vader van enkele revolutionaire Chaparral CanAm-racewagens zoals de "stofzuiger" Chaparral 2F, op deelname aan de Indy 500 met een eigen wagen. Zijn timing is perfect want in de Formule 1 is op dat moment de opmars van de wingcars in volle gang met auto's die extra neerwaartse druk genereren uit omgekeerde vleugels die verpakt zijn in panelen aan de zijkant. Voor het ontwerp van de nieuwe Chaparral Indycar vraagt Hall de Brit John Barnard die indruk op hem heeft gemaakt als ontwerper van de Lola Indycars die Hall op dat moment runt. Barnard bouwt een conventioneel aluminium chassis gebaseerd op dat van het in de F1 zo succesvolle wingcar-concept. Hij verpakt de auto in een wonderschoon bodywork met heerlijke, vloeiende lijnen. Dezelfde lijnen als die hij in de jaren erna toepast op de succesvolle McLaren-TAG Porsche F1-wagens.

Halls hoofdsponsor Pennzoil financiert het Indycar-project en dat levert de auto een opvallende, kanariegele livery op die hem al gauw de bijnaam "yellow submarine" oplevert. Aangedreven door een Cosworth 2,65 liter V8 turbomotor maakt de Chaparral 2K een indrukwekkend debuut tijdens de Indy 500 van 1979 waarbij coureur Al Unser om de overwinning strijdt totdat halverwege de Weismann-versnellingsbak de geest geeft.

Een jaar later gaat Halls grote ambitie alsnog in vervulling als de Chaparral –dan bestuurt door Johnny Rutherford- vanaf pole onbedreigd naar de overwinning rijdt (foto's onder). Een prachtig hoogtepunt in de historie van Chaparral en het eerste grote succes van een door John Barnard ontworpen auto.

Chaparral wint dat seizoen vijf races, genoeg om de CART-titel te veroveren. Tot halverwege 1982 doet de wagen, waarvan drie exemplaren zijn gebouwd, dienst maar dan is de rek eruit en gaat ie het museum in. En daar staat die nog steeds.

indy500 1980 start

indy500 rutherford 1980

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store