20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

In het spoor van Elio

Lotus17

In de zomer van 2007 kregen we de kans om met een wel heel bijzondere Formule 1-auto te rijden: de Lotusdie een kwart eeuw eerder de Grand Prix van Oostenrijk had gewonnen, Colin Chapmans laatste overwinning. Geniet van een paar fraaie foto's die destijds het magazine niet haalden.

Colin Chapman verbaasde de racewereld vaak met revolutionaire creaties. Met zijn Team Lotus won de geniale Engelsman zeven keer de wereldtitel. Hij stierf op 16 december 1982, vier maanden en één dag na de laatste overwinning van zijn leven. Die zomer had Elio de Angelis op de oude, originele Österreichring zijn eerste Grand Prix gewonnen, in een Lotus 91 met chassisnummer 8. De Italiaan versloeg die bloedhete dag de Williams van Keke Rosberg met slechts 0,05 seconden. Precies 25 jaar later kreeg RTL GP Magazine van Colins zoon Clive de kans om met Elio’s auto te rijden, op Chapmans eigen testcircuit in Hethel. Het werd een onvergelijke rit.

lotus2

Onze testrijder Frans Vörös in 91/8 met Clive Chapman.

lotus3

Geen voorspoiler, je voeten in de punt van de stompe neus - laatste generatie vleugelauto's blijft indrukwekkend.

Lotus6

Frans met 91/8 op het oude, enkele jaren later geheel vernieuwde circuit van Hethel, een voormalig vliegveld bij Norfolk waar in de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse Liberators opstegen en landden.

Lotus9

Hethel in zijn oude, oorspronkelijke glorie.

Lotus5

Frans in volle vaart met de als een piano glimmende Lotus.

Lotus13

Werkplaats van Classic Team Lotus tegenover het circuit.

Lotus11

Stonden we ineens oog in oog met een zeldzame Type 88, de verboden auto.

Lotus15

Elio's markante Simpson-helm op het kantoor van Clive Chapman.

Lotus16

Zo weinig scheelde het in 1982 op Zeltweg: Elio verslaat met 91/8 de Williams van Keke Rosberg met slechts centimeters verschil.

Wil je het uitgebreide artikel over deze unieke test lezen? Bestel dan hier nummer 2 2007 voor de originele winkelprijs.

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store