20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

Rondeaus jour de gloire

rondeau3

De 24 Uren van Le Mans winnen in een door jezelf gebouwde auto - in 1980 maakte een lokale held die droom waar.

Het is zaterdag 14 juni 1980 als de 48e editie van de befaamde 24 Heures du Mans van start gaat. De regen gutst uit de hemel en daalt neer op de verraderlijke baan in het westen van Frankrijk. De gesloten auto's lijken in het voordeel, twee daarvan zijn ingeschreven door de lokale held Jean Rondeau. Hij bouwt sinds 1976 sportscars en wil met zijn nieuwste creatie, de M379B met Ford Cosworth-blok, op Le Mans voor de overall overwinning gaan. En omdat de fabrieksteams van Renault en Porsche dit jaar niet meedoen, dicht de Fransman zijn kleine team kansen toe.

rondeau2

Aan het begin van de avond wordt het droger en neemt de torenhoge favoriet, de door Joest Racing gerunde Martini Porsche 936, de leiding. Kort nadat Jacky Ickx achter het stuur is gekropen, loopt de Porsche echter achterstand op door problemen met de benzinepomp en als de zon onder gaat, gaat Rondeau met zijn teamgenoot Jean-Pierre Jaussaud aan kop. Maar Ickx is sneller en heeft bij het ochtendgloren een voorsprong opgebouwd. Die blijkt niet genoeg als de Joest crew andermaal in de problemen komt en de versnellingsbak moet vervangen.

De slotfinish is zenuwslopend. Op zondagmmiddag gaat het opnieuw regenen en terwijl de Porsche de pits induikt voor regenbanden, rijdt Jaussaud dapper op slicks door. Een gok die doorslaggevend is, want ondanks een spin in de laatste ronde waarbij Jean-Pierre zelfs de motor laat afslaan en de V8 pas na meerdere pogingen weer aan de praat krijgt, komt de zwarte Rondeau met twee ronden voorsprong over de finish.
Het is en blijft een unieke mijlpaal. Nooit eerder won een coureur met een door hemzelf gebouwde auto de 24 Heures. En tot op de dag van vandaag is de in 1985 overleden Jean Rondeau de enige die daar ooit in is geslaagd.

Binnenkort meer over Rondeaus fenomenale prestatie in RTL GP Magazine.

rondeau1

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store