20190409RTLGPGassanTAGHeuerMVHeuer011270x250

De laatste tocht van Bob Wollek

sebring wollek porsche vaillant drm

Het is vrijdag 16 maart 2001 rond een uur of half vier in de middag als Bob Wollek op zijn fiets klimt.

De trainingen voor de 12 Uren van Sebring zijn net afgelopen. Voor de Fransman het moment om zoals altijd een paar uurtjes te gaan fietsen. Even de spieren los maken en de kop weer leeg te krijgen. Bob is inmiddels 57 jaar maar beleeft nog veel plezier aan het racen. Leeftijd zegt hem niet zoveel want zijn grootste Le Mans-successen behaalt hij vooral na zijn 50e. Op Sebring deelt hij een Porsche 911 GT3-R met Johnny Mowlem en Michael Petersen, de eigenaar van de auto.

Wollek fietst de paddock uit en draait Highway 98 op. Hoe vaak heeft hij deze tocht al niet gemaakt? Hij racet immers al sinds 1984 op de hobbelige, betonnen baan van Sebring. In 1985, zijn tweede start in de 12 Uren, wint hij samen met de Amerikaanse raceheld AJ Foyt in de Porsche 962 van Preston Henn (hieronder).

sebring 1985 wollek foyt

Mooie herinneringen bewaart Wollek aan die race. Inmiddels heeft hij alweer elf keer meegedaan aan de klassieker op Sebring. Wonderlijk eigenlijk hoe het allemaal is gelopen want als jonge student is Bob met drie gouden en twee zilveren medailles de vedette van de Franse skiselectie die meedoet aan de Universiade van 1966. Hij lijkt voorbestemd voor Olympisch succes in Grenoble als hij gewond raakt tijdens de voorbereiding en moet stoppen met skiën. Bob is dan al begonnen met racen en start in 1968 voor het eerst in Le Mans. Zijn grootste overwinningen behaalt hij in Daytona waar hij maar liefst vier keer de 24 Uren wint. Maar ook in de Deutsche Rennsport Meisterschaft zet de man uit Straatsburg jarenlang de toon en wint twee titels. Jammer genoeg lukt het hem nooit om de 24 Uren van Le Mans op zijn naam te schrijven maar daar heeft Bob inmiddels vrede mee.

En nu, aan de vooravond van zijn twaalfde start op Sebring, is hij net een paar kilometer op zijn fiets onderweg als hij door een grote camper wordt gepasseerd. De rijwind van de camper brengt hem uit balans en hij maakt een slinger naar het midden van de rijbaan. Een fatale manoeuvre want precies op dat moment komt hem een bestelwagen achterop die de slingerende Wollek niet meer kan ontwijken. Bob wordt geraakt, valt en loopt ernstig hoofdletsel op. De ambulance is snel ter plaatse maar de hulp is te laat. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt Bob Wollek en komt een prachtige racecarrière die meer dan dertig jaar heeft geduurd op een schlemielige wijze ten einde. Adieu Bob!

sebring wollek 1983 joest

KN2

Neem een abonnement.

RTL GP Magazine wil je nooit missen en voor altijd bewaren. Neem nu een abonnement en je ontvangt niet alleen zes keer per jaar het beste Nederlandstalige racemagazine, maar ook (gratis) een mooi welkomstgeschenk.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp magazinesedit

Bezoek onze web store.

Retro racing T-shirts, prachtige posters, de beste racefilms op DVD, het unieke boek ‘Grand Prix Zandvoort’ of eerder verschenen RTL GP Magazines - je kunt het allemaal bestellen en thuis laten bezorgen in onze web store.

Klik hier voor meer informatie.

rtlgp store